Duurzaamheid krijgt vorm op Eigentijds Festival

Het Eigentijds Festival keert terug naar zijn wortels, zijn basisprincipes, en zal het Eigentijds Festival als kleinschalige ontmoetingsplaats voor gelijkgezinden opnieuw gaan gebruiken als een middel om nieuwe verdiepende bewegingen in de samenleving, met name gericht op duurzaamheid, te ondersteunen.

Willen we de aarde als leefomgeving voor onszelf en onze kinderen en kleinkinderen veilig stellen, dan zal duurzaam denken en handelen een vanzelfsprekende levenshouding moeten worden. In het thema Duurzaamheid willen aan het ontwikkelen van die levenshouding een bijdrage leveren. De thema’s persoonlijke ontwikkeling en spiritualiteit (mystiek) ondersteunen dit kernthema, temeer omdat deze 3 thema’s de samenhang der dingen – dichtbij en ver weg – laten zien.

De thema’s krijgen invulling door middel van workshops, lezingen en individuele behandelingen met onderwerpen zoals o.a. stro- en leembouw, yoga & meditatie, Repair Café, Biodanza, sjamaandrum bouwen, de medicinale werking van kruiden, landschapsheling, Qigong, medicijnwiel, tweedehands kleding (her)ontwerpen, verbinding met de planeten, creatief uiten in schilderen, kunst van het creëren, natuurlijke verzorgingsproducten maken, voeding en energie, tiffany of mozaïeken, zweethutceremonie, moestuinieren, muziek maken en meer. 

Terug naar zijn wortels, en tegelijk meer betekenis geven aan het thema Duurzaamheid betekent ook dat het festival gaat plaatsvinden op ECOlonie, een ontmoetingsplek waar duurzame ontwikkelingen dagelijks plaatsvinden.

ECOlonie (vereniging) is een  eigentijdse samenlevingsvorm die al sinds 1989  op een inspirerende wijze concreet vorm tracht te geven aan de ecologische visie (in de ruimste zin van het woord) van de bewoners. Daarnaast werken er per jaar honderden tijdelijke participanten uit de wereld mee, die willen kennismaken en hun handen uit de mouwen steken. De ecologische visie komt tot uiting in drie hoofdthema’s: ecologie (natuur, duurzaamheid), kunst (scheppend bezig zijn) en spiritualiteit (mystiek).

Deze thema´s worden concreet uitgewerkt in diverse (22) projecten:

  • de groente- en kruiden-, fruit- en champignonteelt,
  • de bakkerij en kaasmakerij, maken van oliën en remedies (Oikos), weckerij,
  • kunstatelier, het gastenverblijf incl. camping, kookstudio, terreinonderhoud, renovatie en nieuwbouw, winkel, Eigentijds Festival, Eigentijds Zomer College, geiten- en kippenhouderij, naaiatelier, Japanse keramiekoven en het EcoZeN College.

Voor meer informatie bezoek je de website van ECOlonie.